Workshop nachtdieren vanuit de vier sterren fotohut
Datumzaterdagavond 27 januari
Prijs€159.00 per persoon
LocatieVledder
Aantal deelnemersMaximaal 4 deelnemers
Volgeboekt

Workshop nachtdieren vanuit de vier sterren fotohut

Marters zijn schuw, slim en achterdochtig. Lijken bijna onzichtbaar. Het was heel moeilijk om ze aan een vaste voerplek te laten wennen, en bijna onmogelijk om ze zover te krijgen dat ze verlichting accepteren. Maar het is heel goed gelukt!

Verschillende soorten marters (en soms een bosuil) komen voor de hut onder de lamp iets lekkers halen en zijn goed te fotograferen. Het zijn prachtige, fotogenieke dieren. Maar hoe fotografeer je ze nou goed met weinig licht?

En hoe komt het dat de ene fotograaf met geweldig beeld terugkomt en de andere weinig bijzonders kan laten zien, terwijl ze beide in dezelfde hut hebben gezeten. Geluk? Jazeker, dat speelt een rol. Toch zijn ook jouw vaardigheden als vogelfotograaf doorslaggevend. Edo zal je op deze workshop laten zien hoe je jezelf bij ook 's nachts vanuit een hut kunt onderscheiden van de middenmoot.

Deze workshop is voor beginners en gevorderden.

Volgeboekt, stuur een mail voor plaatsing op de wachtlijst

Waarom deze workshop?

 • Nachtdieren fotograferen onder deskundige begeleiding
 • Kans op bunzing, boommarter, steenmarter, das en bosuil
 • Mogelijkheid om Canon telelens te huren

Workshop in de marterhut: direct praktische tips die je van pas komen terwijl je fotografeert vanuit de fotohut. Het leuke van deze workshop in de fotohut is dat je niet alleen je vaardigheden verbeterd maar ook altijd met fraaie foto’s thuiskomt!

Wanneer welke instellingen?

Weet je niet welke instellingen je precies wanneer moet toepassen? Mis je daardoor weleens een mooi foto-moment? Daar gaan we iets aan doen. Je gaat aan de slag met verschillende instellingen. Sluitertijd, diafragma en ISO waarde worden als bekend verondersteld, maar we gaan zeker oefenen met auto-ISO. Edo leert je ook oefenen in bijvoorbeeld handelingssnelheid. Je krijgt soms immers maar 1 kans en dan moet het raak zijn.

Belangrijk is ook dat je meer vertrouwd raakt met de juiste instellingen (camerabeheersing) en deze snel leer herkennen in bepaalde situaties.

Focussen

Een fotohut met een venster van 4 meter breed eenrichtingsglas is spectaculair. Je heb een geweldig panoramabeeld, er wordt live een natuurfilm voor je afgespeeld, zo dichtbij komen de dieren!

Meer scherpe foto’s

Laat je niets wijsmaken: onscherpe foto’s maakt iedereen, ook zeer ervaren natuurfotografen hebben er last van. Edo laat zien wat de redenen zijn en leert je vaker scherpe foto’s te maken. Je ontvangt veel handige tips, waaronder scherpstellen en het gebruik van auto-ISO. Je leert vaker scherpe en sprekende foto’s te maken.

Anticiperen op gedrag

Kennis van zoogdieren en hun gedrag is een pre als je vanuit een nachthut werkt. Edo is bioloog en kent de marters, hij vertelt je van alles over het gedrag van de dieren en hoe je daar als fotograaf op in kunt spelen. Dat komt je fotografie ten goede, omdat je leert anticiperen op allerlei situaties die zich voordoen.

Compositie en belichting

Deze bepalen de kwaliteit van je foto. Wat wil je laten zien en hoe? Uitleg over ‘less is more’ en het gebruik van licht, kleuren en achtergronden. Het komt aan bod. De juiste belichting maakt of breekt een foto. Hoe pak je dat aan?

Canon lens in bruikleen

Naar wens kun je een vaste 300 mm of 400 mm Canon lens van Edo uitproberen. Als je deze de hele dag wilt gebruiken dan bestaat de mogelijkheid om deze in overleg te huren, graag vooraf reserveren, prijs in overleg.   

PROGRAMMA 

Sterk op de praktijk gericht, de workshop wordt gehouden in de fotohut terwijl je bezig bent met fotografie. Geen droge theorie, maar uitleg en tips tijdens het fotograferen zelf. Op deze manier leer je betere foto’s maken.  

Edo geeft eerst uitleg over het gebruik van de schommelkoppen en de beste camera-instellingen. Daarna kun je meteen aan de slag. Tussendoor is er voldoende tijd voor extra uitleg, tips en vragen.

20.00-20.30       ontvangst in de hut

20.30-22.30       uitleg, fotograferen en persoonlijke feedback

vanaf 22.30       zelfstandig fotograferen zonder begeleiding. Je kunt blijven zolang je wilt. Een mooie eindtijd is rond 01.00 's nachts.

Naar wens wordt je vanaf de parkeerplaats naar de hut gebracht.

In de hut is een stapelbed (2 bedden) met beddengoed aanwezig; gebruik in onderling overleg.

 

EXTRA: Canon lens in bruikleen

Naar wens kun je een vaste 300 mm of 400 mm Canon lens van Edo gebruiken. Als je deze de hele dag wilt gebruiken dan bestaat de mogelijkheid om deze in overleg te huren, graag vooraf reserveren, prijs in overleg.   

 

boommarter 1 van 1 steenmarter zekeren bij zien kat 1 van 1
 • Nachtdieren fotograferen onder deskundige begeleiding
 • Kans op bunzing, boommarter, steenmarter, das en bosuil
 • Mogelijkheid om Canon telelens te huren

Locatie en verzorging

In de bevestigingsmail, die je na boeking ontvangt, staat het adres van de workshop. 

De workshop duurt 1 nacht. Je kunt vanaf 24.00 vertrekken wanneer je wilt. Koffie/thee/fris en versnaperingen zijn inbegrepen.

Het fotograferen vindt plaats vanuit de fotohut, je verblijft de hele dag in de (verwarmde) hut. Er is een toilet in de hut aanwezig. 

De workshop gaat altijd door, ongeacht de weersomstandigheden! 

Heen- en terugreis

Vanaf station Steenwijk kun je gebruik maken van de regiotaxi: 0900-2255384. De rit van het station in Steenwijk naar de workshoplocatie (15 minuten) kost je ca. EUR 7,-. Het beste bel je de regiotaxi een uur van te voren, ze staan dan te wachten als je aankomt op het station.

Vervoer ter plekke

Eigen vervoer of carpoolen (als je met de trein komt).

Fotografie docent 

Edo van Uchelen is bioloog, reisleider én natuurfotograaf in hart en nieren. Edo is een gepassioneerde workshopleider, die zijn kennis en enthousiasme op professionele wijze weet over te brengen en je de geheimen vertelt die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Benodigdheden

 • Telelens met een bereik tussen 200 en 500 mm (of een zoomlens)
 • Donker kleding ( dan ben je zo goed als niet zichtbaar in de hut) 

EXTRA: Canon lens in bruikleen

Naar wens kun je een vaste 300 mm of 400 mm Canon lens van Edo gebruiken. Als je deze de hele dag wilt gebruiken dan bestaat de mogelijkheid om deze in overleg te huren, graag vooraf reserveren, prijs in overleg.   

Workshop:Workshop nachtdieren vanuit de vier sterren fotohut
Datum:zaterdagavond 27 januari
Prijs:€159.00 per persoon
Aantal deelnemers:4

Je kunt je reservering kosteloos omboeken naar een andere workshop tot 2 weken voor de gereserveerde workshop. Bij annulering zonder omboeken blijft het bedrag als tegoedbon staan. We verlenen geen restitutie. 

Als de workshop niet door gaat (onvoldoende deelnemers) hoor je dat uiterlijk 7 dagen voor aanvang.

Ook bij minder weer gaat de workshop door, we verlenen dan geen restitutie. 

Inbegrepen:

 • Workshop van een nacht (of korter).
 • Koffie/thee/fris/versnaperingen
 • Twee uur deskundige begeleiding van Edo van Uchelen

 

EXTRA: Canon lens in bruikleen

Naar wens kun je een vaste 300 mm of 400 mm Canon lens van Edo gebruiken. Als je deze de hele dag wilt gebruiken dan bestaat de mogelijkheid om deze in overleg te huren, graag vooraf reserveren, prijs in overleg.   

 

Canon lens in bruikleen

Naar wens kun je een vaste 300 mm of 400 mm Canon lens van Edo uitproberen. Als je deze wilt gebruiken dan bestaat de mogelijkheid om deze in overleg te huren, graag vooraf reserveren, prijs in overleg.