Edo van Uchelen is bioloog en natuurfotograaf.

Edo is bioloog met een brede kennis van ecologie, natuur(ontwikkeling), monitoring, natuurfotografie en landschap. Zijn passie ligt bij amfibieën, reptielen, vogels en marterachtigen.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier beheert hij een eigen natuurterrein, waar hij veel ervaring heeft opgedaan met natuurontwikkeling en het bevorderen van biodiversiteit. Het terrein vormt de setting voor filmopnames, er staat een luxe fotohut en Edo organiseert er in het najaar workshops.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie, film, ecologisch advies en onderzoek.

Edo van Uchelen 1 van 1 2

 

Boeken van Edo

Bunzing, hermelijn en wezel zijn dieren die bijna iedereen wel kent, maar waar de meesten niet zoveel vanaf weten. Dit boek brengt daar verandering in. Wist je dat het kleinste roofdier ter wereld in Nederland voorkomt? De wezel hoort met bunzing en hermelijn bij de kleine marterachtigen. Deze kleine roofdieren hebben één probleem: je ziet ze bijna nooit.

Beluister de Vroege Vogels rapportage

Edo van Uchelen ziet patronen en legt op begrijpelijke wijze uit hoe deze verborgen dieren (over)leven in Nederland. Het boek is rijk geïllustreerd met meer dan 100 foto’s.

Edo’s bevlogenheid spat van de bladzijden. Hij neemt je mee in de kleine wildernis van deze felle jagers, welke nauwelijks onderdoet voor wat zich afspeelt op de Afrikaanse savanne.

bunzing hermelijn en wezel1

 

'Handboek Natuurfotografie' - het best verkochte standaardwerk - biedt informatie over apparatuur, techniek én vooral creatieve verdieping! Dit handboek is compleet vernieuwd, met extra foto’s en informatie. Toch is het lekker compact en overzichtelijk gebleven, zodat je niet wordt overspoeld met informatie. Kortom: less is more!

Deze praktische gids laat dan ook zien dat natuur dichtbij huis begint en hoe je daar boeiende beelden van maakt. Concrete opdrachten moedigen je aan om meteen het veld in te gaan. Dit complete handboek behandelt niet alleen de technieken, apparatuur en instellingen, maar biedt naast (veld)biologische kennis ook originele, creatieve tips en inspiratie voor het ontwikkelen van een artistieke visie.

‘Absoluut het standaardwerk voor iedereen die natuur fotografeert! – ZOOM.nl

‘Verplichte kost voor iedereen die natuur met zijn camera vastlegt’ – Camera Magazine

 cover handboek natuurfotografie2

 

 

Koekoek een delta vol leven' is het boek van Edo bij de bioscoopfilm 'Holland, natuur in de Delta'

Edo legt in dit rijk geïllustreerde boek uit hoe de natuur in ons eigen land in elkaar steekt. Hoe nieuwe of eerder verdwenen soorten ons land weten te vinden. Hoe ‘oude’ soorten zich handhaven of verdwijnen. Hoe ze samen leven en wat ze nodig hebben. En dat is vaak anders dan je denkt.

Edo schrijft inspirerend en vernieuwend, onconventioneel, prikkelend en soms een tikkeltje cynisch. Maar waar het om gaat: ‘Koekoek!’ is prettig geschreven en leert je op een verrassende manier kijken naar natuur. Dit boek nodigt je uit om zelf de natuur in te trekken en die te gaan beleven en te fotograferen!

'In één adem uitgelezen. ik vind het een zeer waardevolle toevoeging binnen het gehele project' - Ton Okkerse (directeur EMS films)

 'Wat een prachtig boek! Fantastische foto´s en een helder verhaal. Een vlot leesbare tekst die herkenbare beelden oproept zonder dat ik bioloog hoef te zijn' Jan Klyn

 Koekoek

 

Amfibieën en reptielen in Drenthe: waar vind je ze en hoe leven ze? Drenthe is een van de rijkste provincies wat betreft soorten amfibieën en reptielen. Edo schreef er een verspreidingsatlas over.

Dit boek gaat specifiek in op de situatie in Drenthe en geeft een uitgebreide beschrijving van alle in Drenthe voorkomende soorten amfibieën en reptielen, die alle een beschermde status hebben.

De atlas is geïllustreerd met prachtige foto's en overzichtskaarten per soort met daarnaast informatieve kaderteksten.

‘Een prachtig geïllustreerd boek dat thuishoort in de boekenkast van elke liefhebber’- RAVON

‘Hebbedingetje voor iedereen die wil weten waar deze dieren voorkomen en hoe ze leven’ – Dagblad van het Noorden

drenthe

 

Amfibieën en reptielen hebben een verborgen levenswijze en veel soorten zijn lastig waar te nemen. Daarom wordt bij het beheer soms onvoldoende rekening gehouden met deze interessante diergroep. Dit boek moet daar verandering in brengen. De aanwezigheid van amfibieën en reptielen staat namelijk vaak garant voor een hoge natuurwaarde. Bovendien zijn de meeste maatregelen die gunstig zijn voor de herpetofauna, ook gunstig voor allerlei insecten en kleine zoogdieren!

Praktisch natuurbeheer: amfibieën en reptielen behandelt op eenvoudige wijze maatregelen die van belang zijn voor padden, kikkers, salamanders, hagedissen en slangen. Het gaat daarbij om vragen als:Wanneer is het nodig om te plaggen, te begrazen of te maaien? Hoe leg ik een poel aan? Hoe maak ik een bosrand aantrekkelijk voor amfibie en reptielen? Natuurlijk komt ook aan bod hoe de effecten van de maatregelen te monitoren zijn.

Dit boek is bedoeld als leidraad voor beheerders van natuurterreinen en (overheids)medewerkers die belast zijn met groenonderhoud. Ook voor landgoedeigenaren, particuliere terreinbezitters mensen met een natuurvriendelijke tuin bevat Praktisch natuurbeheer: amfibie en reptielen waardevolle informatie. Eigenlijk is dit boek onmisbaar voor iedereen die een (groot of klein) terrein beheert en iets wil doen voor amfibie en reptielen!

praktisch natuurbeheer amfibieeen en reptielen