06-53645023
info@wildernistrek.nl
Tsjernobyl: urbex en natuurfotografie
Wit Rusland - 5 dagen
Datumvoorjaar en najaar (5 dagen) 2021 en 2022
Reissom€1,490.00 per persoon
Aantal deelnemersminimaal 8, maximaal 16
Boek deze reis

Tsjernobyl: urbex en natuurfotografie

Urbex of Urban Exploring is het bezoeken en fotograferen van oude, verlaten gebouwen op niet openbaar toegankelijke locaties. Urbex is spannend en het levert vaak prachtige, surrealistische foto's op. Tsjernobyl is hiervoor misschien wel de beste plek. De Wit Russische zijde is sinds vorig jaar met speciale vergunningen toegankelijk voor bezoekers.

Je gelooft je ogen niet. Houten dorpen zijn hier op een sprookjesachtige manier in verval geraakt. Dus geen lelijke betonnen flats zoals in de Oekraïne maar idyllische houten huizen uit grootmoeders tijd, waar de natuur weer bezit van heeft genomen. Er leven dassen, oehoes en ringslangen in. Bomen steken door de daken heen. Jassen aan de kapstok, poppen op de grond en kranten met Gorbatsjov in de krantenbak. Het interieur laat zien hoe alles hier op die rampzalige aprildag in 1986 tot stilstand kwam, toen bewoners hals over kop hun woning en huisraad moesten achterlaten. Is het wel veilig dan? Op de voorbereidingsreis hebben we de straling voor je gemeten. En wat blijkt? Het is veilig om Tsjernobyl te bezoeken. Op deze reis ontvang je ongeveer twee keer zo veel straling als de natuurlijke achtergrondstraling die je in Nederland binnenkrijgt. Dat is minder dan een röntgenfoto bij de tandarts.

 

 

 

Waarom deze reis?

 • Urbex én natuurfotografie op unieke plek
 • Het gebied is veilig te bezoeken
 • Unieke en onvergetelijke ervaring
 • Je komt thuis met fantastische foto’s

Is deze reis voor jou geschikt? 

Deze reis is gericht op urbex fotografie in het Wit Russische deel van Tsjernobyl. Je hebt geen ervaring nodig met deze vorm van fotografie, dat leer je ter plekke van de reisleider en van elkaar.

De plek is veilig. Je neemt geen risico’s en je hoeft geen avonturier te zijn om deel te nemen. Lees hier meer over straling.

Het accent ligt op fotografie in kleine dorpen met vervallen houten huizen. Vergankelijkheid, sfeer, kleur, licht en spanning zijn de belangrijkste thema’s. Het leuke is dat in en rondom de huizen de natuur heer en meester is. Urbex combineer je hier dus moeiteloos met natuur- en macrofotografie.

Het is leuk om aan de slag te gaan met HDR fotografie (doorgaans een instelling op je camera), waarmee je meerdere foto's met verschillende belichtingen en instellingen samenvoegt tot één beeld. Je foto’s krijgen een surrealistische uitstraling: je ziet meer detail dan met het blote oog. Deze techniek past heel goed bij de sfeer van de locatie.

Om het interieur binnen goed uit te lichten is een losse flitser handig, bij voorkeur radiografisch (op afstand) te bedienen. De techniek leer je ter plekke van de reisleider en van elkaar. 

Het gebruik van een DRONE is toegestaan in het gebied, en zeer de moeite waard!

 

De reis is rustig en ontspannen maar heeft wel een vol programma, je blijft lang op goede plekken om de fotomogelijkheden optimaal te benutten en alle technieken uit te proberen.

Je wordt begeleidt door lokale gidsen, maar ter plekke kun je zelfstandig op pad.

Deze reis is vanwege de reisbestemming anders dan een gewone fotoreis. Bijna alle excursies vinden plaats in het (voormalig) verboden gebied, waar het stralingsniveau inmiddels aanzienlijk is gedaald sinds de ramp. We meten elke dag de straling ter plekke (veiligheidsvoorschrift) en het is niet toegestaan attributen mee te nemen of op te pakken in verband met mogelijke besmetting. Je moet natuurlijk zelf de nodige voorzichtigheid in acht nemen bij het betreden van woningen die in slechte staat zijn. Verder ben je verplicht de aanwijzingen van de gidsen op te volgen en de eventuele noodzakelijke aanpassingen in het programma te accepteren, hiervoor teken je vooraf een vrijwaringsverklaring.

Je verblijft in het enige beschikbare hotel, dat ineen dorp net buiten het afgesloten gebied ligt.

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid en conditie. We maken geen zware wandelingen.

Meer info? Lees hier het verslag van mijn reis naar het gebied in oktober 2016. 

 

Programma

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen ten gevolge van onvoorziene omstandigheden, individuele wensen of fotokansen.

Je hebt drie volle dagen om in het gebied te fotograferen. Eind april is het voorjaar goed op gang, met frisse groene kleuren. Er heerst een landklimaat en doorgaans is het warmer dan in Nederland. Reken op 20-25 graden overdag.  

Om er zeker van te zijn dat je veilig thuiskomt, meten we bij elk bezoek van het gebied de straling en indien nodig stellen we een stofmasker beschikbaar.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Minsk gevolgd door transfer naar het gebied in het zuidoosten van Wit Rusland (ruim 4 uur rijden). Er is slechts één hotel beschikbaar, dat net buiten het gebied ligt. Hier blijf je 4 nachten. Na het diner organiseren we (bij voldoende tijd) een korte workshop over Urbex technieken: HDR fotografie en radiografische flitsen, zodat je daar morgen direct (met uitleg ter plekke) mee aan de slag kunt.

Dag 2 – 4

Drie volle dagen voor Urbex en natuurfotografie in het (tot voor kort) verboden gebied. Maar wat is dat nu eigenlijk, ‘het verboden gebied’?

In 1986 ontplofte de kernreactor van Tsjernobyl in Oekraïne. Meer dan honderd duizend mensen, die woonden in een gebied van ruim vierduizend vierkante kilometer (in Oekraïne en Wit Rusland), werden geëvacueerd. Dit enorme gebied werd verboden terrein. Althans, voor mensen. 

Het gebied ontwikkelt zich geleidelijk van rampplek tot natuurreservaat. De regio werd een toevluchtsoord voor dieren. De afwezigheid van mensen lijkt zwaarder te wegen dan de aanwezigheid van een hoger stralingsniveau (dat inmiddels sterk is afgenomen). Niemand had 30 jaar geleden kunnen vermoeden dat dit gebied er nu bij ligt als een ongerepte wildernis. Sterker nog, nergens anders in Europa ligt zo’n groot natuurgebied waar geen mensen wonen.

De biodiversiteit in ongekend. Soorten die elders in Europa op rode lijsten staan floreren in het gebied. Bastaardarenden, otters, wolven, lynxen en Europese moerasschildpadden komen algemeen voor.

Overal gonst het van de insecten en het voorjaarsconcert van zangvogels is ongekend. Tussendoor is het soms opeens stil. In een post-apocalyptische wereld heerst absolute rust. Het is een van de meest indrukwekkende stiltes die je ooit zult ervaren.

Het is natuurlijk ook heel bijzonder om te ervaren hoe bewoners hier plotseling zijn vetrokken en nooit meer zijn teruggekeerd. Als je rondscharrelt in de verweerde woningen beleef je unieke foto-momenten, zeker als je oog het voor detail.

We betreden alle plekken natuurlijk met respect. Onze impact wordt beperkt tot een minimum. Tsjernobyl is geen attractiepark waar je bij de ingang een kaartje koopt. Het is een stukje geschiedenis, een zeer indrukwekkende en educatieve plek, waar iets met je gebeurt als je er zelf bent.

Een belangrijke techniek is HDR. Dit staat voor High Dynamic Range oftewel Hoog Dynamisch Bereik. Je maakt niet 1 maar 3 beelden, alle met een andere belichting. Deze worden gecombineerd tot één resultaat waardoor je de details in de donkere delen en de lichtere delen beter ziet. Omdat er zoveel details vrijkomen in je foto, kan dit een surrealistisch effect geven: je ziet meer detail dan met het blote oog. Alle moderne camera’s beschikken over HDR techniek, je hebt geen technische kennis nodig en leert er op deze reis mee te werken.

Dag 5

Terugreis naar Nederland.

Tsjernobyl Wildernistrek2 17 van 21 F1I8517 Tsjernobyl Wildernistrek2 15 van 21 Tsjernobyl Wildernistrek2 21 van 21 F1I8532 Tsjernobyl Wildernistrek2 3 van 21 Tsjernobyl Wildernistrek2 5 van 21 Tsjernobyl Wildernistrek2 20 van 21
 • Urbex én natuurfotografie op een unieke locatie
 • Het gebied is veilig te bezoeken
 • Unieke en onvergetelijke ervaring
 • Je komt thuis met fantastische foto’s

Heen- en terugreis

Vliegreis vanaf Amsterdam naar Minsk. na aankomst transfer naar het gebied, ongeveer 4 uur reizen. 

Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Vervoer

Bus met chauffeur met onbeperkt aantal kilometers. 

Accommodatie en verzorging

Hotel net buiten het gebied op basis van volpension beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op de laatste dag. 

Reisleiding / begeleiding

Edo van Uchelen is bioloog en enthousiast natuurfotograaf. Hij heeft meer 20 jaar ervaring met het organiseren en begeleiden van foto- en natuurreizen. Kennis, passie en gedrevenheid kenmerken de aanpak van Edo in het veld. Zijn onderwijservaring staat garant voor een professionele, persoonlijke en intensieve begeleiding. Op reis neemt Edo de tijd om jou echt beter te leren fotograferen. Als bioloog laat hij je bijvoorbeeld anders naar natuur kijken. Door beter te observeren ontdek je niet alleen nieuwe onderwerpen maar leer je ook om deze op een interessante manier te fotograferen, net even anders als de middenmoot. De fotoreizen van Edo kenmerken zich ook door een ontspannen sfeer en veel gezelligheid, waardoor je je snel op je gemak voelt.

Dima Shamovich is de lokale (Engelstalige) gids. Dima is zoöloog / ecoloog (afgestudeerd op de ecologie van de oeraluil) en kent het gebied goed. Hij besteed (ouderwets) veel tijd in het veld en weet als geen ander de soorten te vinden. Dima is rustig, betrouwbaar en zeer deskundig. Wat betreft natuurfotografie kent hij de beste plekken en weet hij hoe je bepaalde soorten voor de lens kunt krijgen. Hij heeft uitstekende contacten met andere lokale gidsen en boswachters en participeert in roofvogelonderzoek.

(Hand)bagage

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop wordt meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Voor deze reis adviseren we je alle fotografie benodigdheden mee te nemen voor telelens- en landschapsfotografie; afhankelijk van je eigen specialisatie / wensen. Na boeking ontvang je ongeveer vier weken voor vertrek een uitgebreide paklijst.

Een DRONE is toegestaan in het gebied en kan fantastische foto's opleveren. 

Gezondheid en vaccinaties

Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

De plek is veilig. Je neemt geen risico’s en je hoeft geen avonturier te zijn om deel te nemen. Lees hier meer over straling.

Meer info? Lees hier het verslag van mijn reis naar het gebied in oktober 2016. 

 

Tsjernobyl Wildernistrek2 16 van 21 Tsjernobyl Wildernistrek2 12 van 21 Tsjernobyl Wildernistrek2 7 van 21 F1I8495 F1I8567 F1I8484
Reis:Tsjernobyl: urbex en natuurfotografie
Datum:voorjaar en najaar (5 dagen) 2021 en 2022
Aantal deelnemers:minimaal 8, maximaal 16
Reissom:€1,490.00 per persoon

 Voor deze reis is GEEN visum nodig.

Alle kosten zijn inbegrepen, ook de drankjes. 

De reis is veilig: lees hier meer over straling. 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief bagage, belastingen en toeslagen
 • alle vergunningen en kosten
 • minibusje en/of terreinwagen (bestuurd door lokale gids) met onbeperkt aantal kilometers
 • verblijf op basis van volpension, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
 • begeleiding door Nederlandse reisleider en lokale gidsen

Niet inbegrepen

 • toeslag éénpersoonskamer € 150,-
 • verzekeringen
 • administratiekosten € 45,- per boeking
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien

Prijzen zijn per persoon en inclusief de heen- en terugreis, belastingen en toeslagen. Eenmaal ter plekke heb je behalve persoonlijke kosten geen extra uitgaven, tenzij anders aangegeven onder ‘praktisch’.