Nachtdieren, marterhut ****
1 persoon:€190.00
2 personen:€225.00
3 personen:€260.00
4 personen:€290.00
Locatie:Vledder (Drenthe, 30 minuten rijden van Zwolle)
Beschikbaarheid & Boeken

Nachtdieren, marterhut ****

Marters zijn schuw, slim en achterdochtig. Lijken bijna onzichtbaar. Het was heel moeilijk om ze aan een vaste voerplek te laten wennen, en bijna onmogelijk om ze zover te krijgen dat ze verlichting accepteren. Maar het is heel goed gelukt!

Das, bunzing, steenmarter en boommarter. Ze komen alle vier voor de hut onder de lamp iets lekkers halen en zijn goed te fotograferen. Het zijn prachtige, fotogenieke dieren. Je weet niet wat je ziet als je er eentje voor je lens krijgt! Steenmarters lijken op een kruising tussen een kat en een eekhoorn. Schoonheid, elegantie, kracht, souplesse en wendbaarheid, het is allemaal op ze van toepassing.

 

Waarom deze hut?

 • Nachthut met stapelbed (2 personen), vloerverwarming en toilet
 • Luxe slider-systeem met schommelkoppen, geen statief nodig
 • GARANTIE Geen marter = gratis terugkomen

 

'We hadden 3 steenmarters en een bunzing!' Jaap van Berg

'Supergave hut, wat een luxe om er te logeren' Jan Blok

'Wat een belevenis!' Joyce de Vries

Waar is de hut?

De hut bevindt zich in het Drents Friese Wold (Zuidwest Drenthe), bij Vledder (op ongeveer een half uur rijden van Zwolle). Vanaf de (veilige) parkeerplek ca. 300 m lopen, waarvan de laatste 30 meter over een onverhard bospad, ook met een rolstoel te bereiken.

De hut bevindt zich op afgesloten en veilig privéterrein waar geen mensen komen. Zowel het toegangshek als de hut zelf kun je op slot doen.

Wat is er in de hut aanwezig?

Je hoeft geen statief mee te sjouwen: je fotografeert vanaf een luxe slider-systeem, waarop schommelkoppen (vier stuks beschikbaar) zijn bevestigd. Hierdoor is er ook veel ruimte in de hut.

Er zijn vier comfortabele, in hoogte verstelbare bureaustoelen, met armleuningen.

De hut is groot en hoog, er is veel ruimte voor 4 fotografen en je hoeft niet te bukken (tenzij je langer bent dan 1.90).

Deze unieke hut is werkelijk van alle gemakken voorzien, zodat je er lang kunt verblijven:

 • vloerverwarming (geen koude voeten meer)
 • toilet (geen plasfles nodig)
 • rustplaats, stapelbed (2 personen)
 • verlichting
 • ventilatiesysteem
 • stopcontacten (bij elke zitplaats)
 • waterkoker (voor gratis koffie/thee/soep)
 • koelkast (met gratis drankjes / versnapering)

Hoe fotograferen?

Je fotografeert vanachter een 4 meter breed panoramaraam van speciaal eenrichtingsglas, waardoor je alleen van binnen naar buiten kunt kijken. Het lijkt soms of je op een megascherm live naar een 3D natuurdocumentaire zit te kijken!

Vanwege het glas zien, ruiken en horen de nachtdieren je niet. Door het glas verlies je ongeveer een halve stop licht.

Op de brede, stabiele vensterbank is een geavanceerd slider systeem gemonteerd, met 4 schommelkoppen. Je hoeft dus geen statief mee te slepen. Bevestigingsplaatjes voor je objectief zijn ter plekke aanwezig.

De bureaustoelen hebben wieltjes, je kunt je met camera en al verplaatsen. Daardoor kun je van decor wisselen.

Als je met z’n tweeën komt heeft iedere fotograaf twee schommelkoppen beschikbaar, je kunt bijvoorbeeld tegelijkertijd twee objectieven gebruiken.

Ondanks de sterke fotolampen is er niet veel licht. Je hebt een hoge ISO waarde nodig (tussen 2000-4000 ISO). Dit is bij moderne camera's geen probleem meer, er is weinig ruis zichtbaar.

Hoe is het decor?

Vanuit de hut kijk je uit op een lage heuvel, op een open plek in het bos. Het decor bestaat uit oude boomstronken, die door meerdere sterke fotolampen zijn uitgelicht. De achtergrond bestaat uit struiken.

De kleurtemperatuur van de lampen komt overeen met maanlicht, maar deze kun je later altijd aanpassen (witbalans).

Voor de hut, meteen vanaf het glas, strekt zich een grote waterplas uit, waarin de stronken weerspiegelen.  

Het is niet toegestaan om zelf het decor aan te passen vanwege verstoring.

Hoe werkt het?

Uniek is dat we nachtdieren heel geleidelijk hebben laten wennen aan steeds sterker licht, zodat je ze zonder flitslicht kunt fotograferen.

De marters en andere nachtdieren worden naar het decor gelokt met voer, dat vanuit de hut niet zichtbaar is. We gebruiken een beproefd recept om ze te voeren en ervoor te zorgen dat ze niet meteen met het voer vertrekken en daardoor niet te fotograferen zijn.

De dieren komen op ongeveer 9 meter afstand van je lens. Om ze formaat-vullend in beeld te brengen heb je een telelens nodig met een bereik van 400 mm (inclusief eventuele cropfactor).

De soortenlijst is niet groot, maar wel bijzonder: steenmarter, boommarter, bunzing, egel, bruine rat en grote bosmuis komen regelmatig op de voerplek. Een enkele keer verschijnt er een kerkuil of bosuil. 

 Wat zelf meenemen?

Je dient te beschikken over een camera en een objectief van zo'n 300-400 mm (inclusief cropfactor). Ook een zoomlens met een bereik tussen 200-500 mm is geschikt.

Vanwege het geavanceerde slider-systeem met schommelkoppen hoef je geen statief mee te sjouwen. In de hut zijn ook rijstzakken aanwezig (voor een extra laag standpunt). 

Belangrijk om te weten als je in het donker nachtdieren gaat fotograferen

Het is aardedonker en in het verlichtte decor is vaak een tijd niets te zien. Je moet in staat zijn om stil te blijven zitten zonder steeds te bewegen.

Tijdens het wachten kun je, anders dan in een gewone fotohut voor vogels, je mobieltje niet gebruiken en de beelden op je camera slechts spaarzaam bekijken, de display’s geven licht en je gezicht wordt zichtbaar, waar de dieren van kunnen schrikken.

Je kunt niet met elkaar praten, alleen zacht fluisteren.

De marters komen doorgaans meerdere malen naar de voerplek en blijven er 3-10 minuten. De pauzes (zonder marters) duren doorgaans maximaal 1 tot 3 uur. Meestal komen de marters veel eerder terug op de voerplek.

We geven garantie: geen marter voor de hut = een keertje gratis terugkomen, mits je je aan de richtlijnen hebt gehouden en de hele nacht in de hut bent geweest.

Voordat je boekt: huisregels om nachtdieren niet te verstoren

Het is streng verboden om flitslicht te gebruiken, omdat de marters en andere nachtdieren daarvan schrikken. Flitsen door het raam werkt overigens niet, omdat je problemen krijgt met reflecties.

Het is eveneens verboden om het gebied voor de hut te betreden. Je mag het decor absoluut niet aanpassen, bijvoorbeeld door stronken te verplaatsen of aan te vullen (of zelf materiaal mee te nemen en neer te leggen). De marters zijn dan dagenlang onrustig.

Het is niet toegestaan de hut te verlaten, anders dan vertrek naar huis.

We vragen je ook de locatie van de hut geheim te houden, zodat illegale vervolging door marterhaters is uitgesloten.

Er zijn camera’s aanwezig om de marters te volgen. Deze camera’s registreren ook ongewenst bezoek, verstoring en vervolging.

Met je bezoek help je de marters

De terreineigenaar ontvangt, anders dan alle grote terreinbezitters in Nederland, geen subsidie om het terrein te onderhouden en te beheren. De opbrengsten van de verhuur worden geïnvesteerd in terreinonderhoud en in maatregelen m.b.t. biotoopverbetering en bescherming van marters. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij! 

 

 

 

 

marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 2 van 5 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 1 van 5 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 3 van 5 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 4 van 5 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 5 van 5 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 2 van 6 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 6 van 6 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 4 van 6 3
 • Nachthut met stapelbed (2 personen), vloerverwarming en toilet
 • Luxe slider-systeem met schommelkoppen, geen statief nodig
 • GARANTIE Geen marter = gratis terugkomen

 

Locatie en verzorging

De hut bevindt zich in het Drents Friese Wold (Drenthe), bij Vledder (op 10 km van Steenwijk)

Verzorging: graag zelf eten en drinken meebrengen. In Vledder (op 5 km afstand) is een supermarkt en zijn horeca-gelegenheden aanwezig. Als je de hut voor een nacht huurt is deze tot zonsopkomst voor je beschikbaar. 

LET OP: je bent welkom vanaf zonsondergang op de dag dat je boekt. Je vertrekt de volgende ochtend uiterlijk bij zonsopkomst. 

Aantal personen

In de hut is ruim plek voor 4 fotografen.

Begeleiding

Ter plekke is geen begeleiding aanwezig. 

Benodigdheden

 • Donkere kleding
 • Camera met telelens (bij voorkeur 300 tot 500 mm, incl. cropfactor)
 • Zaklantaarn
 • Beddengoed is aanwezig (je hoeft niets zelf mee te brengen)
marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 5 van 6 marterhut Edo van Uchelen Wildernistrek 3 van 6 2
Naam hut:Nachtdieren, marterhut ****
Prijs 1 persoon:€190.00 hele dag
Prijs 2 personen:€225.00 hele dag
Prijs 3 personen:€260.00 hele dag
Prijs 4 personen:€290.00 hele dag

LET OP: je bent welkom vanaf zonsondergang op de dag dat je boekt. Je vertrekt de volgende ochtend uiterlijk bij zonsopkomst. 

 • Nachthut met stapelbed (2 personen), vloerverwarming en toilet 
 • Luxe slider-systeem met schommelkoppen, geen statief nodig
 • GARANTIE Geen marter = gratis terugkomen