Luxe fotohut ****
Prijs:€90.00
Locatie:Vledder (Drenthe, 30 minuten rijden van Zwolle)
Beschikbaarheid & Boeken

Luxe fotohut ****

Deze unieke, luxe schuilhut (voor maximaal 4 fotografen) staat aan de rand van een open plek in een loofbos (omgeving Vledder, Zuidwest Drenthe). De hut is half in de grond ingegraven, waardoor je een mooi laag standpunt hebt. Dankzij speciaal spiegelend glas (4 meter breed!) heb je een enorm panoramabeeld, met veel fotokansen. Een hele lange telelens is niet nodig: de vogels zien en horen je niet. Ze komen op 3-4 meter afstand van je lens. Op de vensterbank is een luxe slider-systeem gemonteerd, je hoeft geen statief mee te sjouwen. Dagelijks bieden we voer aan: er zijn continu (bos)vogels aanwezig. Voor de hut ligt een grote waterplas waar vogels drinken en badderen. De waterplas begint bij het venster zodat je nooit een storende ‘balk’ in je beeld hebt. Bovendien is in deze hut een lager standpunt mogelijk zodat je de vogels mooi vrij kunt fotograferen, zonder dat er takken, mos of stronken achter de vogels zitten.

 

 

Waarom deze hut?

 • Boshut met toilet en vloerverwarming
 • Luxe slider-systeem met schommelkoppen, geen statief nodig
 • Vogels zitten heel dichtbij

 

'Grote hut en vogels heel dichtbij!' Iris de Jonge

'Toilet in de hut is erg comfortabel' Jolanda de Vries

'Prachtig decor' Jan van Dralen

Waar is de hut?

De hut bevindt zich in het Drents Friese Wold (Zuidwest Drenthe), bij Vledder (op ongeveer een half uur rijden van Zwolle). Vanaf de parkeerplek ca. 300 m lopen, waarvan de laatste 30 meter over een onverhard bospad, ook met een rolstoel te bereiken.

De hut bevindt zich op afgesloten privéterrein, op een open plek in een loofbos, waar geen mensen komen.

De ligging aan de rand van een loofbos geeft een mooie natuurlijke lichtval.

Wat is er in de hut aanwezig?

Je fotografeert vanaf een luxe slider-systeem, waarop schommelkoppen (vier stuks) zijn bevestigd: je hoeft geen statief mee te sjouwen! Er zijn vier comfortabele, in hoogte verstelbare bureaustoelen, met armleuningen. De hut is groot en hoog, er is veel ruimte (4 fotografen) en je hoeft niet te bukken. Deze unieke hut is van alle gemakken voorzien, zodat je er lang kunt verblijven:

 • vloerverwarming (geen koude voeten meer!)
 • toilet (geen plasfles nodig)
 • LED lamp voor extra verlichting op donkere dagen 
 • ventilatiesysteem
 • vanuit de hut kunt je de vijver bijvullen (geen handpomp nodig)
 • stopcontacten (bij elke zitplaats)
 • water (voor gratis koffie/thee/soep)
 • koelkast 
 • rijstzakken (voor extra laag standpunt) 

Hoe fotograferen?

Je fotografeert vanachter een 4 meter breed panoramaraam van (spiegelend) glas, waardoor je alleen van binnen naar buiten kunt kijken. De vogels komen zeer dichtbij omdat ze je niet (goed) zien. Door het glas verlies je ongeveer een halve stop licht.

Op de brede, stabiele vensterbank is een geavanceerd slider systeem gemonteerd, waarop 4 schommelkoppen zijn bevestigd. Je hoeft dus geen statief mee te brengen. Bevestigingsplaatjes voor je objectief zijn ter plekke aanwezig.

De bureaustoelen zijn voorzien van wieltjes, je kunt je vanachter de vensterbank verplaatsen. Daardoor kun je van decor wisselen.

Als je met z’n tweeën komt heeft iedere fotograaf twee schommelkoppen beschikbaar, je kunt tegelijkertijd twee objectieven gebruiken.

Uniek is de mogelijkheid om extra verlichting (er is een lamp aan de buitenzijde van de hut gemonteerd) in te schakelen.

Hoe is het decor?

Door het panoramabeeld ( 4 meter breed!) heb je extra veel fotokansen, er is steeds veel te zien en te fotograferen.

Voor de hut, meteen vanaf het glas, strekt zich een grote waterplas uit, je fotografeert altijd zonder storende balk in beeld met volledige spiegeling.

Door je lage standpunt is het decor egaal en rustig, zonder storende takken, schors of ‘balken’ in de achtergrond.

De waterplas loopt aan het einde over in de horizon, naar wens kun je op deze plek het decor zelf aanpassen.

Links en rechts van de waterplas is een landgedeelte met fraaie boomstronken, waarop vogels gaan zitten.

Het decor voor de hut is ook heel geschikt voor creatieve natuurfotografie, er zijn veel verschillende decors en je kunt een lamp inschakelen voor extra verlichting.

Welke soorten?

Alle bekende bosvogels verschijnen regelmatig voor de hut: koolmees, pimpelmees, staartmees, glanskop, matkop, zwarte mees, merel, winterkoning, roodborst, heggemus, gaai, ringmus, sijs, groenling, boomklever, grote bonte specht, holenduif en houtduif. Geelgors, goudvink en appelvink foerageren in de winter dagelijks voor de hut. Maar ook soorten als goudhaantje, sijs, putter, zanglijster, koperwiek, groene specht en kruisbek komen soms. In de zomer zijn o.a. zwartkop en bonte vliegenvanger regelmatige gasten. Deze en weer andere soorten komen regelmatig drinken of een bad nemen. Behalve vogels zijn overdag ook zoogdieren mogelijk. Muizen komen drinken in het poeltje en zo nu en dan verschijnt een eekhoorntje.

Vogels zitten heel dichtbij

De hut is vooral goed voor kleine vogels, die hier veel dichterbij zitten dan bij andere fotohutten.

De vogels bevinden zich meestal op 2 tot 4 meter afstand voor het raam. Je hebt dus geen lange telelens nodig, een bereik van 300 tot 400 mm is ruim voldoende.

Met je bezoek help je de natuur.

De terreineigenaar ontvangt, anders dan alle grote terreinbezitters in Nederland, geen subsidie om het terrein te onderhouden en te beheren. De opbrengsten van de verhuur worden geïnvesteerd in terreinonderhoud en in maatregelen ter bescherming vogels of andere diersoorten. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij!

Wat zelf meenemen?

Je dient te beschikken over een camera en een objectief van zo'n 200-400 mm (inclusief cropfactor). Ook een zoomlens met een bereik tussen 200-500 mm is geschikt.

Vanwege het geavanceerde slider-systeem met schommelkoppen hoef je geen statief mee te sjouwen.

Wildernistrek Edo van Uchelen fotohut 4 van 9 Wildernistrek Edo van Uchelen fotohut 2 van 9 Wildernistrek Edo van Uchelen fotohut 1 van 9 zwarte mees 4 van 6 holenduif 2 van 7 Wildernistrek Edo van Uchelen fotohut 7 van 9 Wildernistrek Edo van Uchelen fotohut 9 van 10
 • Boshut met toilet en vloerverwarming  
 • Luxe slider-systeem met schommelkoppen, geen statief nodig 
 • Vogels zitten heel dichtbij

 

Locatie en verzorging

De vier sterrenhut bevindt zich in het Drents Friese Wold (Drenthe), bij Vledder (op 10 km van Steenwijk)

Verzorging: graag zelf eten en drinken meebrengen. In Vledder (op 5 km afstand) is een supermarkt en zijn horeca-gelegenheden aanwezig. Als je de hut voor een hele dag huurt blijft deze ook de hele dag voor je beschikbaar, je kunt dus gerust even weggaan en later weer terugkomen.

Aantal personen

In de hut is plek voor maximaal 4 fotografen.

Begeleiding

Ter plekke is geen begeleiding aanwezig. 

Benodigdheden

 • Donkere kleding (warme kleding in de winter)
 • Camera met telelens (bij voorkeur 300 tot 400 mm, incl. cropfactor)
 • Lunch
Wildernistrek Edo van Uchelen fotohut 3 van 9 Wildernistrek Edo van Uchelen fotohut 6 van 9
Naam hut:Luxe fotohut ****
Prijs:€90.00 hele dag
 • Prijs is voor de hut, maximaal 4 fotografen
 • Boshut met toilet en vloerverwarming
 • Luxe slider-systeem met schommelkoppen, geen statief nodig
 • Extra verlichting met lamp mogelijk

 

Verhuur lenzen (Canon) en workshop mogelijk