06-53645023
info@wildernistrek.nl
Wolven, wisenten en arenden in de sneeuw
Wit Rusland - 8 dagen
Datum22 januari - 29 januari 2021
Reissom€1,995.00 per persoon
Aantal deelnemersminimaal 4, maximaal 6
Boek deze reis

Wolven, wisenten en arenden in de sneeuw

Geen hekken, sloten en geen wandelpaden. Uitgestrekte bossen en vrij meanderende rivieren. Geen verbodsborden en overal vrij toegankelijke natuur. Afwijken van de gebaande paden. Letterlijk en figuurlijk. Dat is Wit-Rusland! Een magnifieke reisbestemming voor natuurfotografen. Een magnifieke (en veilige) reisbestemming voor natuurfotografen: authentiek en onaangetast. Je reist terug in de tijd. Je ontdekt veel nostalgie én oorspronkelijke wildernis!

Nergens in Europa vind je nog zulke grote aaneengesloten natuurgebieden. Bijna alle Europese grote zoogdieren komen er voor. Februari is de beste tijd. Er ligt (bijna altijd) volop sneeuw en dieren laten zich nu gemakkelijker vinden. De sneeuw vormt bovendien een prachtig fotodecor en zorgt voor een mooie egale verlichting. Ga mee op fotoreis en maak spectaculaire foto’s van wolven, wisenten, elanden en arenden in de sneeuw!

 

 

 

Waarom deze reis?

 • Wolven fotograferen in de natuur (gecontroleerde omstandigheden)
 • Wisenten, arenden en elanden in de sneeuw
 • Rustige en ontspannen standplaatsreis
 • Slechts maximaal 6 deelnemers

'Geweldig om wolven in de natuur van zo dichtbij te kunnen fotograferen' Hans Schinkel

'Deze reis is uniek en origineel en bovendien prima verzorgd' Irma Cazemier

Is deze reis voor jou geschikt? 

Deze reis is specifiek gericht op het fotograferen van wolven, wisenten, arenden en elanden in de sneeuw. Je gaat o.a. aan de slag met een flinke telelens en leert hoe je de dieren spannend en sfeervol kunt vastleggen. Fotograferen in de sneeuw is een echte uitdaging; hoe voorkom je overbelichting? Hoe zorg je voor diepte in je foto’s? Hoe krijg je een wisent imposant op de foto? Je leert het allemaal ter plekke.

De reis is rustig en ontspannen, omdat je de hele reis in dezelfde lodge verblijft. Deze is op Scandinavische wijze opgetrokken van hout en goed verwarmd met een houtkachel. De lodge ligt op een open plek in het woud en kijkt uit op een riviertje, dat door het besneeuwde bos meandert. Deze setting garandeert sfeervolle winterbeelden, met wolven erbij!

Op een open plek in het woud is aas uitgelegd, waar steenarenden en zeearenden op af komen. Op korte afstand staat een verwarmde fotohut opgesteld, van waaruit je de arenden, raven, en soms vossen en andere dieren die op het aas afkomen kunt fotograferen. Dit vergt wel geduld omdat je, anders dan bij de wolven, wisenten en elanden plaats neemt in een fotohut. 

We gaan ook op ‘elandenjacht’ en je krijgt unieke kansen om van dichtbij wolven in de natuur te fotograferen, onder gecontroleerde omstandigheden. Voor de wolven hoef je dus NIET dagenlang in een fotohut te zitten wachten zonder garantie, zoals op plekken met wilde wolven.  

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede conditie. 

 

Programma

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen ten gevolge van onvoorziene weersomstandigheden, individuele wensen of fotokansen.

Elke dag organiseren we twee fotosessies, een in de ochtend en een in de middag. Omdat we maar met een paar deelnemers zijn, kunnen we goed rekening houden met individuele wensen. Februari is nagenoeg sneeuwzeker, slechts bij uitzondering is geen sneeuw aanwezig. De temperatuur is overdag meestal tussen 0 en -10 graden Celsius.

Dag 1 
Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Minsk, waar je wordt opgewacht door de lokale gids. In 4 uur reis je van de luchthaven naar het uiterste noorden van Wit-Rusland. Je verblijft hier de hele reis in een lodge in het woud van Krasny Bor. Na het diner bespreken we het programma, waarbij ook rekening wordt gehouden met individuele wensen.

Dag 2
Na het ontbijt verkennen we de omgeving van de lodge. Je bezoekt de beste fotoplekken en krijgt een indruk van de mogelijkheden voor de komende dagen. In de sneeuw gaan we op zoek naar sporen van zoogdieren. Je fotografeert fraaie winterlandschapen. In de ‘achtertuin’ van de lodge stroomt een riviertje waar otters en bevers voorkomen. Het water is in de winter soms helemaal bevroren en je kunt vaak over het ijs van de rivier een flinke wandeling maken. In de nabijgelegen bossen komen o.a. dwerguil, oeraluil, notenkraker en hazelhoen voor. Op zo’n twee kilometer afstand bevindt zich een grote beverdam. Het meertje achter de dam staat vol met dode bomen waar verschillende soorten spechten voorkomen. Met wat geluk krijg je ze voor de lens. Het beekje dat uitkomt in de beverpoel is volkomen natuurlijk en grote delen van het bos staan in de winter onder water. Dit levert een fraaie setting voor creatieve macrofotografie, waarbij je gebruik kunt maken van reflecties in water en ijs.

In de (na)middag organiseren we de eerste fotosessie met de wolven. De lokale gids verzorgt drie dieren die hij van jagers heeft gered. De wolven beschouwen hem als hun leider en hij gaat regelmatig met ze het bos in waar de dieren vrij kunnen rondstruinen. Voor natuurfotografen is dit een uitgelezen kans om onder gecontroleerde omstandigheden fraaie opnamen te maken van wolven in de natuur.

Dag 3
’s Morgens vroeg wordt je naar de fotohut gebracht die zich op 2 km afstand van de lodge bevindt. Je neemt plaats in de verwarmde hut, en kijkt uit over een besneeuwd landschap. In de sneeuw is aas uitgelegd.  Behalve het gekras van de raven is het er doodstil. Je blijft hier een paar uurtjes en maakt kans op raaf, vos, steenarend en zeearend.

Na de warme lunch gaan we op zoek naar de wisenten. In het woud leeft een wilde kudde wisenten. Ze zijn in de winter niet moeilijk te vinden en vaak redelijk te benaderen. Omdat er niet op ze gejaagd wordt zijn wisenten niet erg bang voor mensen.

De wisent of Europese bizon is een rund dat van oorsprong voorkomt in de (oer)bossen van heel Europa. Aan het begin van de twintigste eeuw was de soort in het wild uitgestorven, maar tegenwoordig komen ze weer op enkele plaatsen voor. In Wit-Rusland leven de meeste dieren in het wild, in bosgebieden zonder omheining. De wisent is nauw verwant aan de Amerikaanse bizon. Wisenten zijn echte bosdieren en doorgaans groter en zwaarder dan de Amerikaanse bizon. De wisent is na de eland het grootste Europese landzoogdier.

Na het diner bespreken we de gemaakte foto’s (met beamer) dat levert inspiratie voor de volgende dagen!

 Dag 4
Na het ontbijt organiseren we de tweede fotosessie met de wolven. We kiezen een ander landschap uit en maken gebruik van aas. Het gedrag van de wolven is nu heel anders en vaak is sprake van onderlinge agressie, dat levert weer hele andere foto’s op!

De eland is het grootste zoogdier van Europa. Ze hebben wel iets van een paard maar zijn groter met langere benen. De dieren kunnen tot 800 kg zwaar worden en stieren halen een schofthoogte van meer dan 2 meter! 

In de namiddag gaan we op zoek naar elanden. Over rustige zandwegen rijden we door het gebied. De excursie heeft het karakter van een gamedrive, waarbij we in eerste instantie in het voertuig blijven om de elanden niet te verstoren. Elanden zijn wilde dieren dus er is geen 100 % garantie op elanden. We stoppen regelmatig om het landschap te screenen. Zodra zich een goede gelegenheid voordoet verlaten we de auto, waarbij we soms een stuk wandelen. Behalve elanden maken we ook kans op reeën, edelherten en wilde zwijnen.

Dag 5
Na het ontbijt bestaat de mogelijkheid om nog een keer in de fotohut plaats te nemen. Als je daar geen behoefte aan hebt dan organiseren we in overleg een alternatief programma.

’s Middag gaan we aan de slag met landschapsfotografie. We maken een wandeling door een ongerept hoogveen. Het open oerlandschap strekt zich uit zover het oog reikt. Hier ervaar je de absolute stilte en eenzaamheid van weleer. Maar hoe leg je dat vast op een foto?

Dag 6
We gaan ’s morgens en in de namiddag opnieuw het bos in op zoek naar elanden en wisenten. We maken ook kans op (sporen van) andere dieren: o.a. ree, auerhoen, wasbeerhond, lynx, mink, edelhert, bever en otter worden regelmatig gezien. 

Vandaag is de insteek om wat meer afstand te bewaren en een kudde wisenten te fotograferen met het boslandschap erbij. Dat is geen gemakkelijke opgave! Dergelijke foto’s ogen al snel rommelig; stammen en takken van bomen werken vaak niet goed mee. Het is dus een echte uitdaging om wisenten in hun natuurlijk leefgebied te fotograferen. Op deze wijze kun je onderscheidende foto’s maken. Hoe ga je om met standpunt, achtergrond en scherptediepte? Kun je een flitser gebruiken? Je leert het allemaal ter plekke!

’s Avonds is er nogmaals een beamersessie, waarbij je altijd veel leert.

Dag 7
Bij het eerste licht organiseren we de derde sessie met de wolven. We gaan te voet naar een bevroren meertje in een hoogveengebied. Er hangt de sfeer van een echt oerlandschap. Op het ijs is het makkelijk om de wolven in het fraaie landschap te fotograferen. 

Middagprogramma in overleg met de groep. Afhankelijk van weersomstandigheden en fotokansen.

Dag 8
Terugreis naar Nederland.

wisent 7 van 7 fotografen mensen koud sneeuw 1 van 1 riet sneeuw grafisch 8 van 13 laplanduil 10 van 54 wolven sneeuw 107 van 112 steenarend 18 van 111 stammen bos sneeuw 11 van 11 wolf dima 76 van 112
 • Wolven fotograferen in de natuur (gecontroleerde omstandigheden) 
 • Wisenten, arenden en elanden in de sneeuw
 • Rustige en ontspannen standplaatsreis
 • Slechts maximaal 6 deelnemers

Boeken van de reis

Tot uiterlijk een maand voor vertrek, zodat er voldoende tijd is voor de visumaanvraag.

Er is GEEN visum meer nodig. 

Heen- en terugreis

Vliegreis vanaf Amsterdam naar Minsk.

Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Vervoer

Minibusje en/of terreinwagen bestuurd door lokale gids met onbeperkt aantal kilometers.

Accommodatie en verzorging

Sfeervolle houten lodge, op een open plek in het woud. Op basis van volpension beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op de laatste dag. Alle drankjes en versnaperingen zijn inbegrepen!

Reisleiding / begeleiding

Dima Shamovich is de lokale (Engelstalige) gids. Dima is zoöloog / ecoloog (afgestudeerd op de ecologie van de oeraluil) en kent het gebied op z’n duimpje. Hij besteed (ouderwets) veel tijd in het veld en weet als geen ander de soorten te vinden. Dima is rustig, betrouwbaar en zeer deskundig. Wat betreft natuurfotografie kent hij de beste plekken en weet hij hoe je bepaalde soorten voor de lens kunt krijgen. Hij heeft uitstekende contacten met andere lokale gidsen en boswachters en participeert in roofvogelonderzoek.

(Hand)bagage

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop wordt meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptop in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Voor deze reis adviseren we je alle fotografie benodigdheden mee te nemen voor telelens- en landschapsfotografie; afhankelijk van je eigen specialisatie / wensen. Na boeking ontvang je ongeveer vier weken voor vertrek een uitgebreide paklijst.

Gezondheid en vaccinaties

Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.

huis dorp dima 19 van 20 pension gastenverblijf 2 of 5 elanden zoeken 1 van 1 ekster gaai sneeuw kadaver 40 van 68 stammen bos sneeuw 11 van 11
Reis:Wolven, wisenten en arenden in de sneeuw
Datum:22 januari - 29 januari 2021
Aantal deelnemers:minimaal 4, maximaal 6
Reissom:€1,995.00 per persoon

Ter plekke geen bijkomende kosten, ook alle drankjes zijn inclusief. Je hebt GEEN visum meer nodig. 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief bagage, belastingen en toeslagen
 • minibusje en/of terreinwagen (bestuurd door lokale gids) met onbeperkt aantal kilometers
 • verblijf op basis van volpension inclusief alle drankjes en versnaperingen, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
 • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
 • begeleiding door Nederlandse reisleider en (Engelstalige) lokale gids

Niet inbegrepen

 • toeslag éénpersoonskamer € 190,-
 • verzekeringen
 • administratiekosten € 45,- per boeking
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien

Prijzen zijn per persoon en inclusief de heen- en terugreis, belastingen en toeslagen. Eenmaal ter plekke heb je behalve persoonlijke kosten geen extra uitgaven, tenzij anders aangegeven onder ‘praktisch’.